Drones en meer!

Afgelopen week was ik, in mijn rol als Facilitair begeleider (interim bij de VPRO),  bij een hele leuke presentatie van Facility House ten kantore van de NTR/Vara. In de NTR/Vara studio was een hoekje ingeruimd waar een presentatie werd gegeven door FH.

Na een korte impressie van wat Facility House is namen ze ons mee in een 3 tal leuke technische vernieuwingen. Als eerste vertelden ze over een nieuwe camera (welke ze natuurlijk in de verhuur hadden genomen) van Sony, de NEXFS-100. Een prachtige portable camera met 35mm blok en verwisselbare lenzen. De camera is compact maar met behulp van de juiste shoulder mounts uitstekend te gebruiken voor het “schonere” filmwerk. De camera geeft een heel mooi plaatje en is door zijn losse lenzen heel goed in te zetten voor de wat “filmische” programma’s.

Het grote voordeel van dergelijke camera’s is het grote Cmos censor welke in dit geval 35 mm is. Dat geeft een grote lichtgevoeligheid en een groot dynamisch vermogen. Ze lieten wat scene’s (documentaire) zien die gedraaid waren in een lege fabriekshal met nagenoeg geen licht. Het is opvallend hoe groot de lichtgevoeligheid is van dergelijke camera’s. Met een “gewone” kom je dan zonder licht niet weg.

De verwisselbare lenzen met Sony E mount systeem vergen wel een investering in fatsoenlijke lenzen en niet te vergeten de tijd om te draaien. Voor elk kader dat je wilt draaien zul je de camera moeten aanpassen qua standpunt of de lenzen. Het gebrek aan een zoomlens geeft juist de hoge mate van lichtgevoeligheid. De lenzen stellen je ook in staat extreme focus te leggen op specifieke onderwerpen waardoor je de aandacht van de kijker goed kan kanaliseren (qua beeld uiteraard 😉 )

Mooie camera die voor de documentaire maker met hoge kwaliteit een aanwinst is, uiteraard opnemen op SD/SDHC/SDXC Memory Cards.

Meer info op de Sony Site: KLIK

NEXFS100

 

Naast de NEXFS100 hadden ze ook de GoPro met RotoR mount voor 360 opnamen. Een heel kek dingetje dat op een standaard Go Pro mount kan bijvoorbeeld op een helm. Door het principe van een arm die los kan draaien en in balans blijft ben je in staat de meest bizarre shots te maken. Voornamelijk komen deze heel goed tot zijn recht bij fysieke dingen zoals sport of motor rijden. Een aantal voorbeelden van de site

en

 

Maar het leukste van de dag was een presentatie van het bedrijf VideoDrone. Een Nederlands bedrijf dat zich helemaal heeft gespecialiseerd in het maken en bedienen van Drone camera’s. Drone camera’s zijn camera’s die aan een op afstand bestuurbare “helicopter” hangen. In het recente verleden was het onmogelijk deze uit te rusten met een fatsoenlijke camera en was de vliegtijd veel te kort. Buiten dat waren de machines onbetaalbaar. De vooruitgang in deze techniek laat zich raden, het is meer bereikbaar dan ooit.

Ze hadden een mooie line-up van drone’s  staan waarond de kleine drone’s welke je kan uitrusten met een Go Pro camera en dan rond de 10 minuten kunt laten rond filmen. De grotere versies hebben de mogelijkheid om bijvoorbeeld de eerder genoemde NEXFS100 te monteren. De kleine versies hebben als voordeel dat ze echt overal kunnen vliegen en budgettair wat vriendelijker zijn maar als nadeel is bijvoorbeeld de gevoeligheid ten opzichte van wind. De grote versies hebben veel minder last van de wind.

De gebruikte techniek is magnifiek, op het grondstation kan de operator van de camera exact zien wat de status van de accu’s is en er is een draadloze “video feed” van de drone terwijl deze vliegt. Je kunt dus als regisseur kijken of de shots worden wat je had gedacht. Bediening van de drone’s is (bij dit bedrijf) altijd in handen van een operator die de camera bedient en een piloot welke de Drone vliegt.

De harde cijfers: Afhankelijk van het zicht kan de Drone in een cirkel van +/- 300 meter rond de operator vliegen. Ze kunnen tot een meter of 300 hoog (en dat is hoog!) en blijven tussen de 8 en 12 minuten in de lucht.

Groot voordeel van deze drone’s is dat ze zo kunnen worden ingezet waar bij vergelijkbare shots met een heli haast onmogelijk zijn. Laag vliegen is met een heli vaak niet mogelijk en van binnen naar buiten of door kleine objecten heen ook niet. Deployment (van aankomst tot opstijgen) is de eerste keer rond de 20 a 30 minuten en als alles klaar is en alleen van locatie gewisseld moet worden dan kan het binnen enkele minuten.

Uiteraard ook weer de filmpjes want uiteindelijk zeggen die toch het meest!

 

Black&White – very slow trailer from VideoDrone on Vimeo.

Dutch Peace Palace, the making off from VideoDrone on Vimeo.

“Wie is de Mol” trailer 2012 from VideoDrone on Vimeo.

 

Dank Facility House en VideDrone voor de presentatie en dank aan de NTR voor het organiseren.

 

Menno Drenth